El Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Manises sorgeix de la mà de Jorge de Guillae i de Víctor Palacios, els seus cofundadors, amdós nascuts a Manises i professionals del sector audiovisual. Des que Jorge de Guillae li va proposar a Víctor Palacios crear un Festival de Cinema Fantàstic a Manises -ja amb el nom pensat- fins que els dos van decidir posar en peu el projecte i fer-ho realitat van haver de passar anys, ja que fins a finals de 2016 – un any abans de la primera edició del festival, tots dos estaven enfrascats en diferents projectes que requerien la seua màxima atenció.

A final de 2016, presenten el projecte a l’Ajuntament de Manises, i Maniatic comença a materialitzar-se. Víctor Palacios i Jorge de Guillae decideixen que el primer es presentará com el director del festival ja que el segon resideix a Madrid i s’encarregará de moderar els col·loquis durant el festival i de la creació de la web i RRSS.

L’any 2017, ja amb el suport de l’Ajuntament de Manises i la col·laboració de M’anime, el festival es presenta davant l’audiència amb les projeccions i col·loquis que tenen lloc a la capella de la Casa de Cultura de Manises i la seua Gala de Cloenda al Auditori Germanies. Amb el èxit d’aquesta primera edició, amb 453 curtmetratges rebuts de 43 països diferents, i una gran assistència de públic tant a les projeccions com a la Gala, el festival adquireix el suport de l’Ajuntament per a la seu futur creixement.

L’any 2018, Maniatic s’adhereix, de la mà de Víctor Palacios i Jorge de Guillae, a l’Associació Cultural Ateneu Cultural Ciutat de Manises. I trasllada totes les seues activitats a l’Auditori Germanies de Manises, gràcies al suport de l’Ajuntament.